made my first commercial sculpture:

vogec1-thumb.jpeg

and then I found this text Besedi »bog« in »bogastvo« - kakšna je njuna povezava?. so ii copied it here for reference, thanks:

Kakšno povezavo ima Bog z veliko denarja? Na prvi pogled se nam zdi, da to nekako ne gre skupaj. Beseda je »bogastvo« vsekakor zelo, zelo stara in se je na začetku zapisala »bogatštvo«.

Njen izvor pa je zanimiv. V časih naših prednikov (osebno menim, da so to bili Veneti) je vsakdo, ki je imel njivo, ob njej v vogal postavil lesenega boga (tudi bogeca, bogatca). To je bila statua iz lipovega lesa, ki običajno ni bila višja od 60 cm. Prikazovala je enega od brezštevilnih bogov slovenskega božjega panteona. Njen namen je bil, da varuje lastnino pred vremenskimi ujmami, živalskimi škodljivci in tatovi. Za vsak kos zemlje je lastnik postavil drugega bogatca. Torej je moral tisti, ki je imel veliko njiv, postaviti veliko bogatcev. Tak človek je imel »bogatcev mnoštvo« ali »bogatštvo«, torej, kar danes imenujemo »bogastvo«.

Še nekaj je potrebno povedati o besedi »bog«. Po starem je bila na začetku namesto glasu »b« glas »v« in je bil BOG imenovan VOG. V-OG pa pomeni: tisti, ki je vse-vid. Po stari slovenski mitologiji je to bog Svetovid, stvaritelj sveta (Vse-to-ovidel) s pogledom.

A takoj nato se mi porodi vprašanje, če ima beseda »vog« še kakšno povezavo z »vogalom«? In, presenetljivo, jo ima. Leseni bogatec je vedno stal na stičišču dveh stranic zemljišča. Tako »vogal« predstavlja mesto, kjer je “vog stal”. A razvijmo misel še naprej. Beseda »stal« pomeni »rasti s tal«, kakor drevo, na primer. Drevo istočasno raste in nepremično stoji. Zato je moral biti bogatec izrezljan iz lipovega hloda v enem kosu.

Kasneje so ljudje postavljali bogatce tudi v kot (bouhkov kot). Še danes so leseni križi z bogecom (Kristusom na križu) v vogalu hiše. Ker to je božje mesto! Bogatec mora biti v vogalu (v svojem kotu), ker le od tam lahko zaobjame s pogledom vso hišo. Kje so še stali leseni (lipovi) bogovi? Na križpotjih in na mestu, kjer prečkamo potok, reko. Tukaj marsikje še danes stojijo leseni križi s Kristusom.

Ne smemo pozabiti še na stari rek: “Ne stoj kakor lipov bog!” Zdaj veste od kod vse to izvira!